søndag den 27. maj 2007

Før parret vælger skilsmisse..

Ind imellem kan man få det indtryk, at det bare er for let at blive skilt.

Det er for let bare at kaste håndklædet i ringen og sige: Nu kan jeg sgu ikke mere.

Det er for let at sige, at det var den anden der ikke ville udvikle sig, og nu er det nok!

Det er for let!

Og så alligevel ikke...

De fleste, jeg har mødt, har kæmpet i årevis. Virkelig gjort alt, hvad de overhovedet kunne komme i tanke om, før beslutningen om skilsmisse forekom at være den eneste mulighed. Og fornemmelsen af at have prøvet alt, gør dem så meget desto mere 'faste i spyttet'.

I langt de fleste tilfælde viser det sig imidlertid, at det snarere er mere i overensstemmelse med virkeligheden at sige, at de har prøvet alt, hvad de kunne komme i tanke om.

Og det er ikke ALT, - heller ikke selvom det føles sådan.

For hvis to mennesker virkelig elsker hinanden, så er der i 9 ud af 10 tilfælde en løsning. Der er som regel altid mindst én mulighed, de endnu ikke har prøvet. Og det mest ironiske er, at det ofte endda er en mulighed, som de har overvejet, men som de forkastede, før den overhovedet fik lov at vise sit potentiale. De opgiver på forhånd af bare træthed over alle de andre forsøg, som var forgæves.

Men hvis et par virkelig ønsker at finde en vej, så er det for de fleste en mulighed. Det er ikke nødvendigvis den letteste vej, men det er lettere end det føles. 

Der er tre trin, der er uomgængelige, men som fører til et bedre og sundere parforhold, end det, man var på nippet til at opgive. 
1. gør alt, hvad der er menneskeligt muligt for at forbedre forholdet FOR DIG SELV! De fleste ulykkelige parforhold bygger på, at man tager hånd om den andens behov og forventer, at den anden tager hånd om éns behov. Stop det! Sæt grænser, marker ønsker, udtryk behov.
2. vær parat til at lade det få de nødvendige konsekvenser, også selvom man er nødt til at gå! Hvis handlinger ikke får konsekvenser, er der ingen motivation til at ændre noget. Hvis du gør det, du plejer at gøre, sker der det, der plejer at ske. Og hvis du ønsker, at der skal ske noget andet - så gør noget andet end det, du plejer!
3. hvis konsekvenserne ikke har den ønskede effekt: gå direkte til skilsmisse. Selvom det er drastisk og det ikke var det, der var målet, så kan det alligevel blive resultatet. Og ind imellem er det resultatet, der skaber motivationen for den lykkelige ændring.

Uanset hvad processen ender med, vil I være sikre på, at I har gjort ALT, hvad I kunne. 

Når man har gjort alt, kan man bedre slippe, hvis det er nødvendigt og stadig føle sig tilfredshed med sin egen indsats.