lørdag den 14. juli 2007

"The Secret" og psykologien

"The Secret" repræsenterer en efterhånden verdensomspændende måde at tænke og handle på. som blandt andet involverer tanken om, at Universet er aktivt givende i forhold til det enkelte menneske.

Første gang jeg hørte om tankerne var for 7 år siden gennem en veninde, som iøvrigt også er psykolog. Dengang var "the secret" endnu ikke skrevet, men der findes et utal af forløbere, og de personer, der nu bidrager til filmen/bogen, har været aktive i årevis. Det var dem, hun refererede til.

Med min videnskabelige indstilling var jeg ikke sen til at vurdere, at det var det værste vrøvl, jeg længe havde hørt, og min fornuft bød mig at afvise det som det rene nonsens.

Og nu er de gamle tanker samlet og publiceret i den populære "The Secret". Min opfattelse er den samme. Det ér noget vrøvl. Til dels...

Men der er også elementer i måden at tænke på, som er i fuldstændig overensstemmelse med de videnskabelige overvejelser, der findes i blandt andet psykologien - og som virker!

Det drejer sig f.eks. om det nyttige i at gøre sig sine mål fuldstændig klart, og det værdifulde i at kunne fokusere på dem. For slet ikke at tale om den fantastiske effekt man opnår ved at kunne fastholde sig selv i en konstant bevægelse i retning af det, man ønsker!

Det er elementerne fra enhver effektiv terapi, vi ser her. Ikke noget nyt i sig selv, men epokegørende fordi det bygger på inspiration snarere end hårdt arbejde. I tankerne bag "the secret" og andre lignende bøger som fx. "the science of getting rich" er det bærende element ikke hårdt arbejde og selvkontrol. Istedet bygger udviklingen på inspiration, glæde og netop det at give slip.

Det, der slippes, er imidlertid ikke kontrollen over et destruktivt selv, men kontrollen over de drømme og visioner, som indtil da har henslæbt en tilværelse i det skjulte. Skjulte fordi man ikke turde drømme, håbe og stræbe efter det ønskede af frygt for at blive skuffet eller straffet.

Og når visioner og drømme slippes ud, så bobler inspiration og glæde frem. Livet bliver let, håbet bliver vakt og mål tegner sig i horisonten. Store mål, glade mål, gode mål, som man kan bruge som pejlepunkter i livet for at vide, hvor man skal hen.

Eller som jeg plejer at sige: Drømme bliver til mål - mål bliver til virkelighed.

Det, der er forskellen på "de nye tanker" og de gamle, og som gør "de nye tanker" uhyre værdifulde er efter min opfattelse, at fokus bliver flyttet fra det, man frygter og vil undgå, og hen til det, man ønsker og gerne vil opnå. Teknikken er den samme som i traditionel terapi. Intet nyt under solen dér, men det, man koncentrerer sig om og bruger al sin energi på, er diametralt modsat.

Det er positivt og det virker, fuldstændig som teknikken altid har virket. Men fordi fokus nu er fremadrettet og bygger på inspiration, så er processen gladere og sjovere. Og som den verdenskendte psykolog og præsident-coach, Anthony Robbins, siger: "Det er ikke det, vi får, men den udvikling vi gennemgår undervejs, der gør os lykkelige."

Så uanset om man vil forlade sig på Universelle kræfter til at hjælpe sig eller ej, så spår jeg "de nye tanker" en stor og profitabel fremtid.

Hvis den slags tanker gør dig nysgerrig, så findes der et utal af hjemmesider om emnet. Deriblandt også én på dansk. Den hedder www.danskesecret.dk.